Oppdraget skal styrke Matsystemutvalgets kunnskapsgrunnlag om hvordan ulike tiltak med mål om å få befolkningen til å spise i tråd med myndighetens kostråd påvirker ulike samfunnsaktører, både i og utenfor matsystemet.
For å skape endringer i matsystemet, pekes forbruker og forbrukers evne til å endre kostholdet i tråd med kostholdsanbefalingene på som et sentralt element. En rekke tiltak for å få befolkningen til å spise mer i tråd med kostholdsanbefalingene er foreslått, men flere av tiltakene er ikke prøvd ut eller innført.
I prosjektet skal det kartlegges hvilke aktører innenfor ulike samfunnsområder, herunder verdikjeden for mat og forbruker, som kan bli berørt av et utvalg av de foreslåtte tiltakene (jf. bilag 1) og hvordan de ulike tiltakene påvirker disse aktørene. Tiltakenes effekt på ulike demografiske grupper og hvordan tiltakene ev. påvirker grensehandel skal også belyses. Det er ønskelig med en vurdering av hva som kan være drivere og barrierer for gjennomføring av de ulike tiltakene blant aktørene som berøres. Endelig oppdragsbeskrivelse skal diskuteres og godkjennes av oppdragsgiver før oppstart.
Endelig leveringsfrist for avtalen er 25. februar 2026.
Anskaffelsen har en øvre økonomisk ramme på kr 300 000 ekskl. mva.