Ruter AS
Rammeavtale Fysisk planlegging og konsekvensanalyse for kollektivtransport
Ruter AS trenger konsulenttjenester for å levere fysisk planlegging og konsekvensanalyse for kollektivtransport.
Tildelt
Konkurransen er avsluttet og vinner har blitt valgt.
Bil- og motorvognstjenester
Ruter AS har inngått en rammeavtale med Tier Mobility GmbH, Norwegian Branch for levering av mikromobilitetsordning i det geografiske området hvor Ruter opererer, utenom Oslo. Avtalen fokuserer på å utvikle et integrert nettverk av mobilitetsløsninger som inkluderer sykling og gange, for å forbedre samspillet med kollektivtransport og redusere bilbruk. Kvalitet var det viktigste tildelingskriteriet med en vekt på 85%, mens pris hadde en vekt på 15%. Fire leverandører deltok i konkurransen.
Slipp å lese og skrive alt selv, la Cobrief gjøre det for deg!
Prøv Cobrief ProSe konkurransedokumentene for kvalifikasjonskrav
Se konkurransedokumentene for tildelingskriterier
Ruter AS trenger konsulenttjenester for å levere fysisk planlegging og konsekvensanalyse for kollektivtransport.
Ruter AS, sammen med AKT og Skyss, søker en leverandør for en bildelingstjeneste som en del av deres strategi for å utvikle bærekraftige og brukersentrerte mobilitetsløsninger. Tjenesten skal først integreres i Ruters tjenesteområde i Oslo, med mulighet for fremtidig implementering hos AKT og Skyss. Kontrakten har en maksimal totalverdi på 10 millioner kroner, og vil bli gjennomført som en konkurranse med forhandlinger i to trinn. Det er ingen spesifikke kvalifikasjonskrav oppgitt i kunngjøringen.
Ruter AS trenger innholdstjenester for å levere dynamisk innkjøpsordning.
Ruter AS trenger teknisk bistand for fremtidsrettede transportløsninger innen buss og båt gjennom en dynamisk innkjøpsordning, med en maksimal totalverdi på 20 millioner kroner. Ordningen er primært ment for innleie av en eller flere personer som skal bistå med å løse konkrete arbeidsoppgaver og prosjekter. Kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier finner du i konkurransegrunnlaget.
Oslo Kommune Bymiljøetaten trenger en rammeavtale for service og vedlikehold av lette kjøretøy (under 3500 kg) over 6 år, med en maksimal totalverdi på 11,4 millioner kroner. Avtalen skal dekke behovet for kontroller, service og vedlikehold av etatens elektriske personbiler og varebiler, der tidligere serviceavtale er utgått, og fossildrevne kjøretøy vil bli faset ut i henhold til byrådsvedtak om nullutslipp innen 2025. Tildelingskriteriene finner du i konkurransegrunnlaget, og det er ingen spesifikke kvalifikasjonskrav utover de generelle kravene til lovlig etablering.